V tem prispevku najdete vse kar morate vedeti.

Končno ste se odločili za svoje prve kajtarske počitnice. Prav je, da ste navdušeni! Potovanje je pomemben del tega, kar naredi kajtanje tako posebno. Vendar ne pustite, da vas vznemirjenje odvrne od priprav, potrebnih, da bi vaš prvi kajtarski dopust postal najboljši dopust! Imamo nekaj super nasvetov, s katerimi vam bomo olajšali predpripravo potovanja.

Izbira destinacije 

Če svojega cilja še niste izbrali, priporočamo, da pred odločitvijo upoštevate sledeče faktorje: transport, namestitev, spot in šolo kajtanja.

Transport

Destinacije se po dostopnosti lahko zelo razlikujejo, jih pa lahko razdelimo na tiste, dostopne z našim lastnim avtomobilom, in tiste, na katere potujemo z letalom.

  • Ko potujete s svojim lastnim avtomobilom, si je dobro priskrbeti družbo, saj so izbrane destinacije velikokrat več 100 km stran, in znajo biti potovanja zelo utrujajoča.
  • Ko pa se odločite za potovanje z letalom, je potrebno upoštevati sledeče: odaljenost letališča od vašega doma, odaljenost vaše namestitve od letališča na destinaciji in kako bo potekal transport na destinaciji, če bo ta potreben.

Namestitev

Kajtanje je druženje. Kajterji smo čudoviti ljudje. Zato vam priporočamo, da si organizirate namestitev, kjer bo bivala večina kajterjev.

Hotel ali penzion, za katerega se odločite, se lahko nahaja na mestu v bližini kajt spota, vendar obstaja razlika med namestitvijo na spotu ali pa v bližini spota. Včasih je ta razlika lahko 20-minutna jutranja hoja z opremo za kajtanje ali 10-minutna vožnja z avtomobilom.

Če vam bolj ustreza stopiti iz spalnice direktno na spot z jutranjo kavo v roki, vam priporočamo naše destinacije ki ponujajo namestitev direktno na spotu: Maroko – Dakhla, Egipt – Soma bay

Pri odločanju o namestitvi boste morali razmišljati še o tem, ali nudijo prostor za shranjevanje opreme ali pa boste morali vsak večer spati s svojo peščeno opremo ob postelji. Na dopustu ste, zato si ga olajšajte! Lahko vprašate tudi izbrani kajt center, če ima shrambo in pustite vašo opremo varno na samem spotu.

Spot

Lokacije se dostikrat zelo razlikujejo, zato vam kot začetniku priporočamo izbiro destinacije, ki ponuja konstanten termični veter in peščeno laguno z nizko vodo. Tako bo vaš napredek hitrejši, počutili pa se boste tudi bolj varno.

Ponudba naših lokacij, ki ustrezajo tem kriterijem: Maroko – Dakhla, Egipt – Soma bay, Sardinija – Punta Trettu, Grčija – Lefkas, Hrvaška – Neretva.

Pri izbiri spota predstavlja velik plus ponudba kajt centrov, ki so na izbrani destinaciji na voljo. Preverite, kaj vse vam center omogoča in ponuja. Moderni centri imajo široko ponudbo. Navajamo nekaj najbolj pomembnih stvari za brezskrbne počitnice: prostor za skladiščenje opreme, prostor za pranje in sušenje opreme, reševalni čoln, tuš in wc, dobro definirane kajt cone, pomočniki na plaži…

Kajt šola

Če še niste izbrali kajt šole, imate dve opciji. Lahko se odločite za izbiro ene izmed lokalnih kajt šol na spotu ali pa se pridružite naši slovenski kajt šoli: KITESKUL, ki gostujemo v enem izmed kajt centrov, organiziranim skupinam pomagamo urediti vse potrebno v zvezi s potovanjem. Z izbiro kvalificirane kajt šole si boste zagotovili učenje v strukturiranem in organiziranem okolju.

Upoštevajte, da lekcije niso samo za začetnike. Če se prvič odpravite na novo lokacijo, je tečaj odličen način, da se seznanite z okolico, posebnostmi in nevarnostmi.

Kajtanje v Braziliji

Kako dolge naj bodo vaše kajtarske počitnice?

Vsak proračun je drugačen in vsak ima različne možnosti dopustovanja. Mi bi vam priporočali vsaj en teden za učenje. Dva tedna pa sta idealna, saj vam omogočita čas za učenje, kakor tudi čas za utrjevanje novih znanj.

Kajtanje je lahko zelo zahteven šport za učenje, zato je edino zagotovilo za napredek čim več preživetega časa na vodi. Če se boste na dopustu učili kajtanja, lahko domnevate, da boste potrebovali od 3 do 6 dni učenja, da boste osvojili kajt in ostale spretnosti do te mere, da boste postali samostojni.

Po prvem tednu si boste zaželeli še več dni na vodi za trening veščin, ki ste se jih naučili, in si tako ustvarili nekaj mišičnega spomina. Če pa še ne boste popolnoma prepričani vase in svoje sposobnosti, se lahko odločite za nadaljevalni tečaj, kjer boste pod nadzorom inštruktorja lahko popolnoma brezskrbni.

Kdaj bi morali rezervirati svoje kajtarske počitnice?

Potovanje je lahko naporno, tudi če potujete za zabavo. Naredite si uslugo in rezervirajte 3 do 6 mesecev vnaprej, tako boste lahko dobili najboljše cene celotnih aranžmajev, letalskih vozovnic, nastanitev in tečajev. Potovalna industrija ima v današnjem času dostop do naprednih tehnologij in dnevi last minute ponudb so končani. Če se predolgo odločate, boste verjetno plačali veliko več, kot bi morali za svoje potovalne storitve in tvegate, da boste imeli manj izbire.

V potovalni agenciji in šoli kajtanja – KITESKUL ponujamo celostno storitev. Organiziramo vam celotne kajtarske počitnice. Če imate še kakšna vprašanja, smo vam na voljo z odgovori. Kontaktirajte nas!