KAJTANJE

Kajtanje je dinamičen vodni šport, ki je neposredno odvisen od vetra. Je šport, ki zaradi  hitrosti, skokov in elegantnega drsenja po vodi nudi prav posebne užitke. Je šport, ki omogoča neskončne možnosti napredovanja, kar je zagotovilo, da ne more postati dolgočasen. V kombinaciji z naravnimi elementi kot sta veter in voda je šport, ki nas povezuje z naravo.

Hkrati je kajtanje tudi ekstremen šport, ki je lahko tudi zelo nevaren! Zato vsem začetnikom toplo priporočamo, da se z osnovami kajtanja spoznate pod budnim očesom inštruktorja, ki vam bo svetoval tudi pri izbiri ustrezne opreme.

Think before you fly!!

Kajtanje v Maroku

Kajtanje je primerno za vsakogar!

Kajtanje je šport, ki je primeren praktično za vsakogar! Na prvi pogled se morda zdi, da gre za izredno naporen šport, kateremu so kos le izbranci v odlični fizični kondiciji. Vendar pa temu ni tako, saj se pot do uspeha skriva v pravilni tehniki in načinu učenja. Ob pomoči izkušenih inštrukotrjev je učenje kajtanja resnično zabava! Kot povsod drugod pa tudi tukaj drži rek “Kjer je volja je pot!”

Učenje kajtanja poteka postopoma. Princip učenja v naši kite šoli je unikaten, saj smo ga razvili na podlagi dolgoletnih kajtarskih izkušenj. Učenje temelji na indvidualnem pristopu, varnosti in mednarodnih IKO smernicah! Da resnično deluje, kažejo nasmehi na obrazih zadovoljnih učencev.

Šola kajtanja, Kiteskul:

Več informacij o naših tečajih kajtanja in poteku učenja kajtanja si lahko preberete na spodnjih povezavah:

V kolikor niste povsem prepičani, ali je katanje res tisto pravo za vas, hkrati pa bi se radi spoznal z osnovami tega športa bo za vas najboljša izbira začetni tečaj kajtanja ali enodnevni tečaj kajtanja v Gradežu. V kolikor pa ste povsem prepričani, da je to tisto pravo in da se tega odličnega športa želite naučiti kar se da hitro, vas lepo vabimo na eno od naših kajtarskih potovanj, kjer lahko združimo začetni in nadaljevalni tečaj. Vsakodneven stik s kajtom, idealne razmere za učenje in dobra družba so recept za uspeh!

OPREMA ZA KAJTANJE

Napredek v razvoju kite opreme je bil v zadnjem desetlejtu izredno hiter in učinkovit. Razvoj nove kite opreme stremi predvsem k izboljšanju varnosti in k preprostejši uporabi. Tako je danes mogoče izbirati med številnimi proizvajalci kajtarske opreme, ki so v veliki večini izredno konkurenčni in potrošniku nudijo neverjetno izbiro kvalitetne in varne opreme.

Za prelomnico pri razvoju kajtarske opreme lahko štejemo leto 2006, ko so se na trgu pojavila prva prava padala z možnostjo popolne sprostitve moči (depower system). V praksi to pomeni, da lahko jadralec kljub močnemu vetru skoraj povsem razbremeni padalo in tako ustavi gibanje deske.

Osnovni komplet za kajtanje je sestavljen iz deske, padala, vrvic in palice za vodenje kajta ter trapeza, s katerim se pripnemo na padalo. Ker želimo razpoložljiv veter kar najbolje izkoristiti, navadno potrebujemo vsaj dve padali. Manjše padalo za močnejši veter in večje padalo za šibkejši veter.

kite oprema

Twin tip deska za kajtanje

kite oprema

Padalo za kajtanje

kite oprema
Kite bar – krmilna palica
kite oprema
 Trapez za kajtanje

Kakšno opremo za kajtanje izbrati?

Podobno kot pri drugih športih se oprema za kajtanje oziroma različni modeli padal in desk med seboj razlikujejo predvsem glede na namembnost. Padala za prosti slog (Freestyle) so navadno hitrejša in bolj agresivna, deske so simetrične in nekoliko širše. Ljubitelji valov bodo navadno izbrali asimetrično surf desko in odzivno a ne agresivno padalo. V zadnjih nekaj letih se vedno več kajtarjev navdušuje tudi nad tekmovalno (race) kategorijo opreme, ki omogoča vožnjo že pri nižjih hitrostih vetra. Ti si želijo predvsem čim bolj plovno in hitro desko ter padalo s širokim vetrovnim razponom. Večina vikend kajtarjev pa se bo odločila za čim bolj vsestransko padalo in desko, ki omogoča udobno vožnjo v vseh razmerah.

Življenjska doba padala, ki je tudi najdražji del opreme, je ob normalni uporabi in dobri skrbi za opremo od štiri do pet let. Cene celotnega kompleta nove opreme se gibljejo med 1500 do 1800 €. Seveda pa je mogoče na trgu rabljene opreme dokaj soliden komplet dobiti že za polovico omenjene vsote. Pri nakupu opreme za kajtanje je potrebno paziti na kar nekaj različnih dejavnikov. Tukaj si lahko preberete kratke vodič, ki vam bo v pomoč pri izbiri prave opreme. Kljub vsemu pa vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete z izkušenim inštruktorjem kajtanja.

Izbira ustrezne opreme za kajtanje je ključnega pomena za hitro napredovanje.

KAJTANJE IN VETER

Veter je seveda osnovna in najpomembnejša komponenta tega športa, saj kajtanje brez vetra ni mogoče. Kot vsi dobro vemo, je veter naravni pojav, ki ga ni mogoče kar enostavno prižgati ali ugasniti kot žičniško napravo, zato je za vse jadralce zelo pomembno osnovno meteorološko znanje in razumevanje vetra, h kateremu sodi tudi učinkovito zbiranje ustreznih podatkov in pravilno branje vremenskih napovedi. Slednje še toliko bolj velja za slovenske kajtarje, saj velja nepisano pravilo, da brez dobre vetrovne napovedi ni dobre kajtarije oz. kajtarije sploh ni!

Vetrovne napovedi lahko spremljajte na naslednjih portalih:

Hitrosti vetra primerne za kajtanje

Kajtanja na vodi se lahko lahko s pravo opremo lotimo že pri manj kot 10 vozlih, prava zabava pa se prične pri hitrostih vetra nad 15 vozli. Idelane hitrosi vetra za kajtanje so tako med 15 in 25 vozli. Zgornja meja hitrosti vetra, pri katerih je kajtanje še varno, pa je v sorazmerju z znanjem (izkušnjami) opremo in seveda tudi pogumom posameznika. Za navadne smrtnike pa so vse hitrosi vetra nad 40 vozli na uro že znanstvena fantastika ;).

 Za lažjo predstavo hitrosti vetra si oglejte Beaufortovo lestvico hitrosti vetra – KLIK.

KRAJI PRIMERNI ZA KAJTANJE:

Kot smo že zapisali, je osnovni pogoj za kajtanje primeren veter, zato imajo idealne kajtarske destinacije zelo dobro statistiko vetra s hitrostmi nad 15 vozli. Poleg ustrezne hitrosti si želimo tudi čim bolj konstantnega vetra, ki po možnosti piha vzporedno z obalo. Padalo oziroma kajt in kajtarja ločuje razdalja dvajsetih metrov, kar pomeni, da za varno dviganje in spuščanje kajta potrebujemo dovolj prostora. Široka peščena plaža brez večjih ovir in velika vodna površina je tisto, kar si želi vsak pravi kajtar. Na tej povezavi si lahko preberete opise nekateri kite spotov v naši bližini – KLIK.

Kajtanje na Hrvaškem

Široka peščena plaža brez večjih ovir je idealen kraj za dviganje in spuščanje kajta.