Kite spoti

Najpopularnejši kite spoti v naši neposredni bližini, Evropi in svetu. V kolikor ste začetnik in se s kajtanjem šele spoznavate vas vabimo, da si prav tako preberete krajši članek o kajtanju, ki je bil objavljen v reviji Polet.

Kite destinacije: Italija, HrvaškaGrčija, Mauritius

Italija

Kite spoti: Monfalcone, Fossalone, Grado, Sardinija, Sicilija

Monfalcone

 Veter: Spot deluje na burjo (S, SV). Veter je ponavadi precej sunkovit.

 Plaža: Velik odprt prostor z dovolj prostora za dvig in spust kajta. Velika plitva laguna primerna tudi za začetnike. Poleg je tudi bar.

 Nevarnosti: Na plaži je kar nekaj kajtom neprijaznih stojal za senčnike. V vodi nekaj označevalnih kolov in kamnit pomol.

Fossalon:

 Veter: Zelo popularen spot, ki deluje na burjo(S, SV) in jugo(J).

 Plaža: Plaža je peščena vendar precej ozka. Štart kajta je dokaj zahteven, saj se tik ob plaži dvigajo drevesa. Voda je plitva.

 Nevarnosti: Nanešeno drevje v nizki vodi. Bližina dreves za dviganje kajta lahko predstavlja dodatno nevarnost.

Grado

Poleg italjanskega Gradeža sta dve plaži na katerih se kajta, Grado pineta (2) in nekoliko vzhodneje na otočku (1). Oba spota delujeta tako na burjo kot tudi na jugo. V času poletne kopalne sezone je kajtanje dovoljeno le na Otoku (1).

 Veter: Oba spota delujeta tako na burjo(S, SV) kot tudi na jugo(J).

1. Grado – otok

 Plaža: Široka, peščena plaža. Dovolj prostora za dviganje in spuščanje kajta. V času visoke plime voda popolnoma zalije otoček.

 Nevarnosti: Označevalni koli sredi vode.

2. Grado pineta

 Plaža: Trava, dovolj prostora za dvig kajta.

Nevarnosti: V bližini je nekaj dreves, otroška igrala in stojala za senčnike. V času kopalne sezone je kajtanje tukaj PREPOVEDANO!

Sardinija

Na Sardiniji je izven poletne sezone mogoče kajtati prav na vsaki plaži, če smer vetra in valovitost morja to omogoča. Seveda pa so še posebaj zanimive tiste plaže, kjer so kite spoti tudi urejeni. Dva takšna spota sta Puntta Trettu(1) in Porto Botte(2).

 Veter: Oba spota delujeta na mistral in sirocco(SZ, JV), ki sta tudi najbolša vetrova.

1. Punta Trettu

 Plaža: 700m dolg polotoček, ki ima na svojem koncu mivko in več kot dovolj prostora za dvig zmaja. Sam spot pa je znan predvsem po plitvini in flat vodi.

 Nevarnosti: Prehodni kanal za čolne in barke.

2. Porto Botte

 Plaža: Mivkasta plaža, in plitva voda do 200m od obale. Dovolj prostora za dvigovanje zmaja.

Nevarnosti: Veter piha iz strani zato ni odveč dodatna previdnost, saj na robu plitvine te lahko tudi odnese.

Kite spot
kite spot

Sicilija

Eden najhitreje se razvijajočih spotov v Evropi Lo Stagnone, ponuja poleg namestitev direktno na samem spotu, tudi dobro ponudbo različnih kajt centrov.

 Veter: Spot najbolje deluje na S, SZ in JV veter. Poleg vetra ob spremembah vremena, je najboljši in najlepši termični veter.

 Plaža: Na plaži, ki se vije poleg vasi je ravno dovolj prostor za dvig zmaja. Na plaži so tudi kite centri. Laguna s plitvo vodo do kolen, je ena izmed največjih v tem delu Evrope.

 Nevarnosti: Ob oseki je lahko na nekaterih delih vode zgolj do gležnjev.

Hrvaška

Kite spoti: Bol na Braču, Neretva, Pelješac – Viganj

Bol na Braču:

V času poletne kopalne sezone je kajtanje na Zlatnem ratu prepovedano (1) zato je edina možnost dvig kajta pred kite centrom Žuti Mačak (2) kjer je potrebno plačevati za uporabo spota. Kite center naj bi nudil tudi reševanje s čolnom.

 Veter: Maestral in Jugo

 Plaža: V času pred kopalno sezono je možen štart direktno iz zlatnega rata, kjer je prostora več kot dovolj. Poleti iz nasute plaže pred kite centrom.

 Nevarnosti: Spot za začetnike ni ravno najbolj primeren. Nizke vode praktično ni. V primeru, da vas odnese pa tudi ni možnosti izstopov nižje v smeri vetra.

Izliv Neretve:

Spot, ki je postal v zadnjih letih nenormalno oblegan. Zaradi nizke vode, stabilnega termičnega vetra in flata za freestyle je popularen tako med začetniki kot tudi mojstri tega športa. Za spot skrbi lokalni kite klub Komin, ki za uporabo spota računa 10€ na dan.

 Veter: Maestral in Jugo

 Plaža: Peščena plaža z dovolj prostora za dvig kajta. Plitva voda več kot 100 m od obale.

 Nevarnosti: Na spotu ni večjih nevarnosti. V zadnjih letih je izliv v poletnih mesecih zelo oblegan!

Kajtanje na Hrvaškem

Pelješac:

V prelivu med Korčulo in polotokom Pelješac termični maestral še pridobi na hitrosti zato je to ena od najbolj vetrovnih točk na jadranu. Podobno kot Bol tudi Pelješac ni začetniški kite spot deluje tako na maestral kot tudi na jugo. Dvig kajta in vstop v vodo je možen v Vignju (1) in kampu Perna (2).

 Veter: Oba spota delujeta na mistral in jugo.

1. Viganj

 Plaža: Dvig kajta je možen na dveh nasutih polotočkih, kjer pa je zaradi gneče in ostalih objektov prostora ravno za dvigovanje enega kajta na enkrat.

 Nevarnosti: Malo prostora, v poletnih mesecih gneča na plaži in v vodi (surferji). Nizke vode praktično ni. V primeru, da vas odnese je izstop možen le v kampu Perna (kadar piha maestral).

2. Camp Perna

 Plaža: Nasuta peščena plaža pred surf centrom.

Nevarnosti: Dvig kajta je zaradi grmičevja in ostalih objektov na plaži zelo zahteven. Ob štartu kajta je potrebno stopiti v popolno zavetrje grmičevja kar še otežuje štart.  Spot je popolnoma neprimeren za začetnike!!

Grčija

Kite spoti: Lefkada

Lefkada

Otok Lefkada se nahaja na Z delu grčije v Ionskem morju in je predvsem med slovenskimi turisti vedno bolj popularna destinacija. Otok pa slovi tudi po svoji mikro klimi, ki vsako popoldne proizvaja odličen termičen veter. Zato je postala Lefkada tudi ena najbolj obleganih kite destinacij, v Grčiji. Na Lefkadi lahko kajtamo na dveh spotih Ag.Ioanis(1) in Ag. Nikolaos(2).

 Veter: Oba spota delujeta na termični veter, ki začne pihati v popoldanskih urah. Običajno je jakostjo vetra med 15 in 25 vozli. Najboljši veter pa se razvije med 15h in 19h.

1. Ag. Ioanis

 Plaža: Dolga in široka peščena plaža, je idealna za dvig zmaja. Kristalno čisto morje turkizne barve.

 Nevarnosti: V poletnem času je lahko velika gneča. Ob vstopu v morje je potrebno biti pozoren na skale ki so tik pod gladino morja. Veter piha na obalo, kar sicer pomeni da nas ne mora nikamor odpihniti, vendar pa moramo paziti, da nas zmaj ne potegne na obalo.

2. Ag. Nikolaos

Spot se nahaja na celini tik pred otokom Lefkada, vendar ga uvrščamo med spote na Lefkadi.

 Plaža: 700m dolga mivkasta plaža z več kot dovolj prostora za dvig zmaja. Obalni pas je plitev in idealen predvsem za začetnike. Celoten zaliv pa je popolnoma zaprt in ponuja predvsem zelo varno kajtanje.

Nevarnosti: Večjih nevarnosti na plaži ni, v vodi nekje na polovici plaže se nahaja otoček ježkov. V poletnih mesecih je lahko velika gneča.

Kajtanje na Lefkadi - Milosh Beach
Kajtanje na Lefkadi - Agios Nikolaos

Mauritius

Kite spoti: Javna plaža, Kite laguna

Mauritius

Tropski otok v zahodnem indijskem oceanu nudi raznovrstne spote in razmere tako za začetnike kot tudi vse tiste, ki bi se radi preizkusili v pravih oceanskih valovih.  Otok ponuja celo vrsto kite spotov najbolj popularen pa je La Morne na skrajnem jugozahodu otoka. Največ vetra lahko pričakujete v poletnih in jesenskih mesecih. Spot predstavlja ogromna laguna, katero od oceana loči koralni greben na katerem se lomijo perfektni valovi. Primeren prostor za štart kajta je na javni plaži (1) in pred kite laguno (2).

1. Javna plaža

 Plaža: Široka peščena plaža. Voda v laguni je globoka od pol do 2 metra, koralni greben je oddaljen kakih 300 m.

 Nevarnosti: Znotraj lagune predvsem pa ob izhodu iz lagune so močni tokovi, ki vas lahko zelo hitro zanesejo na odprto morje. Na večje valove na koralnem grebenu se podajte le če ste povsem prepričani vase in dobro veste kaj počnete prav tako nikoli ne kajtajte sami!! Kite center ne zagotavlja reševanja po peti uri popoldne in izven lagune!!

2. Kite laguna

 Plaža: Dovolj prostora za dviganje kajta, obala je travnata. Voda je v laguni globoka do 1,5 m. Odličen kraj za učenje.

Nevarnosti: Veter piha direktno na obalo. Večjih nevarnosti tukaj ni.

Daljši in natačnješi opis spota najdete tukaj.