Kajtanje je zakon!

O kajtanju in kajtarskih potovanjih v zadnjih nekaj letih na sončni strani Alp čivkajo že ptički. Kar je res je res. Kajtanje je dobesedno obnorelo Slovence. Če so me pred petimi in več leti prijatelji in znanci ob odgovoru na vprašanje s čim se ukvarjam v prostem času le debelo gledali in z veliki očmi spremljali mojo razlago, kaj kajtanje sploh je, se je ta slika v zadnjem času povsem spremenila. V kolikor je veliko navdušenje Slovencev nad novostmi predvsem v zimskih športih dokaj logično in razumljivo pa je entuziazem nad tem vodnim športom pravi fenomen.

DSC00681

Vremenske in geografske razmere temu športu v Sloveniji namreč niso ravno najbolj naklonjene. Pravzaprav bi lahko rekli, da so daleč od idealnih. Morda prav ta nedostopnost naredi šport še toliko bolj zanimiv. Za vse tiste, ki morda niste iz tega planeta naj povemo, da je kajtanje šport pri katerem jadralec s pomočjo padala izkorišča moč vetra za drsenje po vodi, snegu ali kopnem. Daleč najbolj popularna je seveda vodna različica športa. Šport je še vedno relativno mlad, saj v obliki kot ga poznamo danes šteje dobrih 15 let. Seveda pa so se prvi pionirji nad močjo zmajev za vlečenje po vodi in kopnem navduševali že dosti prej. Mednje lahko štejemo brata Legaignoux, ki sta razvila in patentirala prva napihljiva padala primerna za kajtanje. Leta 1997 je bilo ustanovljeno prvo podjetje specializirano za izdelavo kite opreme imenovano Wipika. Kajtanje je predvsem v svojih prvih letih pridobilo sloves izredno nevarnega adrenalinskega športa k čemur so prispevale predvsem številne nesreče. Slabi varovalni sistemi, preprosta oblika zmajev in seveda tudi neznanje so bili navadno glavni vzroki za neljube dogodke, ki so se v številnih primerih končali tudi s hujšimi posledicami. Seveda pa je šport od svojih zgodnjih dni močno napredoval.

Kajtanje na širokih peščenih plažah.

Oprema

Predvsem razvoj vedno bolj varne in za uporabo preproste opreme je odločilno prispeval k popularizaciji tega športa. Tako je danes mogoče izbirati med številnimi proizvajalci kajtarske opreme, ki so v veliki večini izredno konkurenčni in potrošniku nudijo neverjetno izbiro kvalitetne in varne opreme. Za prelomnico pri razvoju kajterske opreme lahko štejemo leto 2006, ko so se na trgu pojavila prva prava padal z možnostjo popolne sprostitve moči. V praksi to pomeni, da lahko jadralec kljub močnemu vetru skoraj povsem razbremeni padalo in tako ustavi gibanje deske. Osnovni komplet za kajtanje je sestavljen iz deske, padala, vrvic in palice za vodenje kajta ter trapeza, s katerim se pripnemo na padalo. Ker želimo razpoložljiv veter kar najbolje izkoristiti navadno potrebujemo vsaj dve padali. Manjše padalo za močnejši veter in večje padalo za šibkejši veter. Podobno kot pri drugih športih se oprema za kajtanje oziroma različni modeli padal in desk med seboj razlikujejo predvsem glede na namembnost. Padala za prosti slog so navadno hitrejša in bolj agresivna, deske so simetrične in nekoliko širše. Ljubitelji valov bodo navadno izbrali asimetrično surf desko in odzivno a ne agresivno padalo. V zadnjih nekaj letih se vedno več kajtarjev navdušuje tudi nad race kategorijo opreme, ki omogoča vožnjo že pri nižjih hitrostih vetra. Ti si želijo predvsem čim bolj plovno in hitro desko ter padalo s širokim vetrovnim razponom. Večina vikend kajtarjev pa se bo odločila za čim bolj vsestransko padalo in desko, ki omogoča udobno vožnjo v vseh razmerah. Življenjska doba padala, ki je tudi najdražji del opreme je ob normalni uporabi in dobri skrbi za opremo od štiri do pet let. Cene celotnega kompleta nove opreme se gibljejo med 1500 do 1800 €. Seveda pa je mogoče na trgu rabljene opreme dokaj soliden komplet dobiti že za polovico omenjene vsote.

Kajtanje na širokih peščenih plažah.

Kite šole

Poleg razvoja varne opreme, ki v ustreznih razmerah praktično vsakomur omogoča, da se preizkusi v tem izredno zanimivem in dinamičnemu športu so k popularizaciji športa močno prispevale tudi kite šole. Ustrezno izobraženi inštruktorji in primerne razmere za učenje so ključnega pomena za hitro in varno napredovanje vsakega začetnika. Kljub varnejši opremi se je potrebno zavedati, da je kajtanje še vedno ekstremen šport pri katerem lahko pride predvsem zaradi neznanja tudi do zelo nevarnih situacij. Zato vsem tistim, ki si želite poizkusiti in naučiti tega športa toplo priporočam, da z učenjem pričnete v eni izmed šol. Na večini popularnih kite spotov boste brez težav našli lokalno kite šolo, ki vam bomo pomagala pri prvih korakih. Prav tako pa lahko izbirate med vsaj štirimi slovenskimi kite šolami, ki tečaje organizirajo na različnih lokacijah v naši bližnji okolici. Ob tem gre upoštevati, da bo učenje precej hitrejše in učinkovitejše v kolikor bo potekalo v plitki vodi v kateri je še mogoče stati. Seveda pa mora biti le ta zadosti globoka, da ne pride do morebitnih poškodb. Tudi sicer začetniki napredujejo zelo hitro saj v večini primerov zadostuje že 3 do 5 dni aktivnega učenja za osvojitev večine za vožnjo potrebnega znanja. Seveda pa se pravo učenje prične šele po končanem tečaju saj le kilometri prinesejo tisto pravo znanje in izkušnje, ki so potrebne za resnične užitke v kajtanju. Prav možnost stalnega napredovanja in učenja novih trikov, obratov zavojev in skokov v kombinaciji z osnovnimi elementi narave daje temu športu prav poseben čar.

DSC00467

Kite spoti

Kot sem že omenil je tako za učenje in tudi kasnejše kajterske užitke zelo pomembna lokacija. Na žalost večina popularnih poletnih letovišč ni najbolj primernih za kajtanje. Kot vikend destinacija je med Slovenci zelo popularen italjanski Gradež, ki je od Ljubljane oddaljen dobro uro in pol hitre vožnje. Prav tako je nekaj dobrih a tudi bolj zahtevnih kajt spotov v hrvaški Istri. Za daljše vetrovne dopuste v poletnih mesecih pa se je potrebno podati še nekoliko dlje. Nin pri Zadru, Izliv reke Neretve, Ulcinj v Črni Gori, Lefkada v Grčiji in Sardinija so le nekatere od mnogih kajterskih destinacij v naši ‘bližnji’ okolici. Menjavanje letnih časov in s tem povezano nihanje temperatur je še dodaten razlog, zakaj Slovenije ni mogoče uvrstiti med rajske kajterske destinacije. Seštevek temperatur vode in zraka kaj hitro pade pod magično mejo 30 stopinj, nad katero so razmere za kajtanje še humane. Kot so izračunali že zagreti orintologi v primeru Volovja Reber pa tudi na zelo pogoste in hkrati močne vetrove v naši bližnji okolici ne gre računati. V kolikor vzamemo v obzir našteta dejstva lahko kaj hitro ugotovimo, da se je potrebno za zares odlično kajtarijo odpraviti nekoliko dlje. Prav spoznavanje sveta skozi zanimive in eksotične kajtarske lokacije privlači mnoge iz med nas. Ker pa je svet širen in potencialnih destinacij mnogo, je izbira idealnega kajterske dopusta dokaj zahtevna naloga. Odločilen kriterij pri izbiri pravega kraja je zagotovo pogostost vetrovnih dni s hitrostjo vetra nad 15 vozli. Prav tako so zelo zaželjene široke in dolge peščene plaže, lagune z mirno vodo in v neposredni bližini dober val za nadgradnjo surfersko-kajterskih veščin. V kolikor dodamo še tropske temperature in športu primerno nočno življenje, smo že dokaj blizu idealni kajterski destinaciji. Med Slovenci so med bolj oddaljenimi destinacijami priljubljeni predvsem Kanarski otoki, Tarifa, Maroko, Egipt, Dominikanska republika, Južna Afrika in Brazilija. Prav slednja v točkovanju po zgoraj naštetih kriterijih prevzema vodstvo z veliko prednostjo. Pravzaprav bi lahko rekli, da je Brazilija v kajterski srenji obljubljena dežela. Ker me je prvi obisk tega konca sveta tako navdušil sem se lani jeseni s skupino prijateljev zopet odpravil na neskončne Brazilske plaže.

Kajtanje je adrenalisnki šport!

Brazilija, kajtarski raj

Naše izhodišče je bilo pet miljonsko mesto Fortaleza v zvezni državi Ceara na severozahodu države. Za celotno obalo severno od Fortaleze so namreč značilni močni pasatni vetrovi, ki pihajo v sušnem obdobju leta. Le ti v večini delov sveta ne presegajo hitrosti 20 vozlov, tukaj pa zaradi lokalne specifike terena in usmerjenosti severovzhodne obale Brazilije, lahko dosegajo tudi precej višje hitrosti. Prav moč in konstantnost vetra je tisto, kar naredi ta del Brazilije za idealno kajtersko lokacijo.
Potovanje smo pričeli v vasici Cumbuco, ki je zaradi bližine mednarodnega letališča in idelane kajterske lagune v bližini, v zadnjih 10 letih postala že kar legendarno izhodišče za nadaljne podvige. Kljub hitremu razvoju in vidnemu pritoku svežega kapitala, ki prinaša vedno lepše in višje apartmajske hiše ter evropskemu okusu bolj všečne lokale, ta del obale ohranja svoj originalni brazilski utrip. Manjši ulični bari z odličnimi kapirinjami, improvizirane brazilske restavracije z borno izbiro a odlično hrano, ribjo tržnico in trgovinicami, v katerih najdete vse – od brazilskih oreščkov pa vse do vijakov in kratkih hlač.
Tipičen kajterski dan se vedno prične z obilnim zajtrkom, ki ga navadno popestri debata o težkih in globokih vprašanjih v stilu – ali je lanski model kajta res slabši kot letošnji in ali je pri skoku laže odriniti v levo ali desno stran. Med pomembnejšimi konsenzi, ki jih je potrebno doseči je tudi lokacija, kjer bomo tisti dan kajtali. Vprašanje »Ali bo danes pihalo?« pa je v Braziliji tako ali tako brezpredmetno. Ker je cestna infrastruktura v neposredni bližini plaž zelo borna oziroma jo praktično ni, so široke in neskončne plaže odlična izbira za hitro premikanje vzdolž obale. Seveda z osebnim avtomobilom ni mogoče priti daleč, zato so za dnevne transporte zelo uporabni tako imenovani buggy taxiji. Celotna scena je precej impresivna predvsem iz vodne perspektive, saj je promet na plaži čez dan precej gost. Opisan način transporta je še kako priročen ob upoštevanju dejstva, da veter piha vzporedno z obalo kar pa je idealno za sproščeno kajtanje v smeri vetra. Za vrnitev do izhodišča (proti vetru) pa se preprosto poslužiš buggyev. Opisano ‘švercanje’ je med kajterji zelo popularno, zato ni presenetljivo, da v ponudbi praktično vseh kajterskih agencij najdete tudi tako imenovane kitesurfarije, kar v prevodu pomeni večdnevno kajtanje v smeri vetra ob stalni spremljavi vozila na plaži. Naši ekipi se je tovrsten način kajtanja zdel nekoliko preveč monoton, zato smo si izbrali štiri osnovna izhodišča in se vsak dan odpravili na različne spote v bližini. Za še boljšo predstavo pravega kajterskega potovanja si lahko na spletni strani www.kite.si/kajtanje/ ogledate tudi kratek film z naše brazilske odprave.

DSC_0505
V kolikor se navdušujete nad vodnimi športi imate radi hitrost, dinamiko in učenje novih stvari ter na poletnem dopustu ne morete le ležati na plaži je kajtanje najverjetneje pravi šport za vas. Vse še ne povsem prepričane pa velja opozoriti, da vas kajtanje lahko zasvoji in preraste v pravi način življenja. Pregledovanje vetrovnih napovedi ob jutranji kavi in neumorno lovljenje vetrovnih dni pa postane nekaj povsem normalnega. Preglejte našo ponudbo začetni, nadaljevalnih in advanced tečajev kajtanja! Prav tako vas vabimo, da si ogledate kratko video reportažo s kajtanja v Braziliji.

Članek je bil objavljen tudi v Poletu, prilogi dnevnika Delo v četrtek, 23.5.2013.

Avtor teksta: Janez Bernik, Kiteskul