IMG_5219

Kajtanje ponuja predvsem aktivne počitnice na privlačnih morskih destinacijah po celem svetu (Grčiji, Italiji, Hrvaški, Španiji, Braziliji, Maroku, Filipinih in še in še bi lahko naštevali). S pravim pristopom pa je šport popolnoma varen in ne zahteva “odlične” fizične pripravljenosti kot mogoče windsurfing ali surfanje na valovih.

Kajtarske počitnice so vedno sproščujoče – preverjamo vetrovno napoved, raziskujemo plaže, pumpamo kajte, se vozimo po vodi, ko malo napredujemo pa tudi letimo nad vodo. Veliko smo na soncu, vedno v družbi nasmejanih ljudi, s slano kožo in vetrom v laseh:) In kot je Petra spodaj napisala, vedno tudi kaj dobrega popijemo in pojemo. In kar je najpomembnejše – nikoli ne postane dolgočasno, saj je vedno dovolj prostora za napredek pa tudi novih kite spotov ne zmanjka kar tako.

Za izkušnje iz prve roke pa smo prosili šest slovenskih kajtark, ki so na kratko opisale, zakaj so se odločile za kajtanje, kateri je njihov naljubši kajt spot, kakšni so plani za letošnje poletje ter še enkrat – zakaj bi kajtanje priporočile tudi drugim puncam.

ANITA POKORN

Zdravo, sem Anita in prihajam iz okolice Škofje Loke. Za kajtanje sem se navdušila 5 let nazaj, v svojih študentskih letih. Želela sem si aktivnega dopusta in pri kajtanju me je navduševalo tudi dejstvo, da je oprema lahka in ne zasede veliko prostora. Nekdanji fant je bil windsurfar, pa sem rekla, da tako težke opreme ne bom nosila in sem si na 1. pomladni dan kupila svojega prvega, ki ga seveda ne pozabiš nikoli. Kajt smo spuščali po polju in se ga učili manevrirati v zraku, z mislimi, da nam bo šlo v vodi toliko lažje. Kmalu je padla ideja, da bomo poletne počitnice preživeli na Lefkadi v Grčiji, kjer se bomo naučili tudi kajtanja. Že takoj sem se odločila, da me kajtati ne bo učil moj fant, ampak inštruktorja Jernej in Janez, kar se mi še danes zdi dobra ideja. Spomnim se, da je bilo vse zelo prijetno, neboleče in ko se odpelješ teh prvih 20 m je res super občutek. Nato ni več poti nazaj. Želiš se naučiti čim več novih trikov in pofurati čim več različnih spotov. Občutki po dobri kajtariji so rahlo boleče mišice, prijetna utrujenost, nasmeh do ušes, zapečen nos… tako ponavadi s kozarcem špricerja ali piva v prijetni družbi zaključimo vetroven dan. Kajtanje zelo priporočam vsem, ki so radi v naravi, imajo radi nove stvari, nove kraje in so v dobri družbi. Sploh pa je super za punce, ker ni fizično zahteven.

Od spotov imam zelo rada Neretvo, všeč mi je tudi Sardinija, najbolj pa sem se nakajtala v Braziliji. Predvsem si želim čim več dni na vodi in kot pravijo naši kolegi surfarji: »Več furat, manj smrdet. 😉 Se vidimo na vodi.

anita

MIJA LORBEK

Kajtam pet let, navdušil me je fant, ko je svojo opremo dal na ramo in s tube-om sel kajtat na plažo blizu Londona. Jaz svoje obilne windsurf opreme niti iz Slovenije nisem pripeljala. Učil me je fant, ki je sicer takrat imel tudi kite šolo. Kajtanje se je izkazalo za precej boljše kot sem pričakovala in me je popolnoma zasvojilo.

Najljubši spot mi je Punta Trettu na Sardiniji, s svojim maestralom v pomladnih in poletnih mesecih. Najlepši trik mi je crow mobe, ki ga sama seveda ne bom nikoli naredila. Jaz sem pred nosečnostjo zaključila pri bambi raley to blindu in bambi s-bendu. Vmes sem se malo učila strapless na pedli. Sedaj pa, ko bo mala kajterka spala, se bom ponovno začela vračati v unhooked vode. Fingers crossed ;). To poletje bomo najprej seveda zopet na Punta Trettu, potem pa na vetrovnem in zabavnem Bolu.

mia

SABRINA SAVNIK

Sem Sabrina in poleg študija arhitekture že nekaj let živim za kajtanje. Začela sem pred petimi leti s tečajem kajtanja na snegu v Črni gori, zatem pa sem se poleti sama naučila še na vodi. Najvažneje je, da imaš kite popolnoma pod kontrolo, da spoznaš pravila na vodi in kako deluje varnostni sistem, vse ostalo pride zlahka spotoma. Zato vsem, ki želijo začeti s kajtanjem priporočam kajt tečaj – če so ti jasne osnove, je kajtanje zelo enostaven in varen šport kljub temu, da ga uvrščajo med adrenalinske.

Moj najljubši kajt spot je tam, kjer prideš na plažo, pozdraviš vse kolege, ki tako kot ti pridejo ob vsaki možni napovedi vetra, pripraviš opremo in družno odpluješ proti horizontu. Kajtanje ni skupinski šport, vseeno pa se čuti skupinski duh. Na vodi ti vsak rad pomaga; v tujini kjerkoli sem prvič sama kajtala, sem v hipu dobila super kajt družbo.

Kajtanje je več športov v enem – letenje, wakeboardanje, dirkanje, surfanje, fitnes, gimnastika, plovba, meditacija in še kaj. Ponuja izredno veliko občutkov, adrenalina in uživanja, si v naravi in ne potrebuješ drugega kot veter. Je odličen šport za punce, saj ne rabiš posebne fizične pripravljenosti (kajtajo tudi 8 in 70 letniki), spelješ in začneš uživat že po nekaj dneh tečaja, spotoma pa se ti še telo lepo izoblikuje in posonči;)

Letošnje poletje nameravam leteti po zraku na Hrvaškem, čez zime pa pobegnem v toplejše kraje. Kajtanje me je popolnoma prevzelo in v zadnjih letih postalo moj način življenja. Potujem po svetu, sledim vetru, razširjam navdušenje nad kajtanjem z učenjem in uživam v svobodi, ki mi jo v tolikšni meri do sedaj ni dal še noben šport.

Več o meni lahko spremljate na: facebook: facebook.com/sabrinasavnik; instagram: instagram.com/sabrinasavnik; web: sabrinasavnik.wordress.com

sabrina

PETRA BRATINA

Sem Petra, po rodu iz Ajdovščine, se pravi imam burjo v krvi in mi je všeč tisti občutek, ko ti veter mrši lase:). Vendar mi burja ni najljubši veter za kajtanje, raje imam kaj toplejšega…maestral na Neretvi ali pa brazilski veter:). Vse skupaj se je začelo, ko sem iskala nekaj za aktivno preživljanje dni ob morju, ker nisem človek, ki bi lahko bil dolgo časa pri miru. Najprej sem poizkusila windsurfanje, potem pa se kajtanje in ostala pri slednjem:).

Naredila sem začetni, nato pa pe nadaljevalni tečaj, spoznala veliko prijetnih ljudi in spletla nova prijateljstva…in kajtanje je tako postalo način preživljanja glavnih dopustov:).

Marsikdo me vpraša, če ni to nevarn sport? Sama sem mnenja, da je to eden izmed lepših športov, povsem primeren tudi za punce in tudi varen, če smo z glavo pri stvari, upoštevamo svoje sposobnosti in se držimo določenih pravil. Super je, ker cele dneve preživiš zunaj na zraku, ob vodi, vedno v družbi še nekoga. Zvečer pa potem prijetno utrujen, brez slabe vesti, še kaj dobrega poješ in popiješ 🙂 Sedaj pa že komaj čakam kakšen podaljšan vikend na Neretvi!

IMG_0206

PETRA KRŽIŠNIK

Moje ime je Petra in prihajam iz Grosuplja. Kajtanje zame pomeni svobodo, povezovanje, aktivno preživljanje dopustniških dni ter pozitiven vibe. Sedem let nazaj sem na Facebooku pri kolegu Blažu videla prvo kite sliko in ga povprašala, če bi se lahko tudi jaz to naučila 🙂 . Začetki priznam niso bili lahki, vendar z vztrajnostjo in voljo mi je uspelo osvojiti ta šport, brez katerega si težko predstavljam počitnice.  Tako so moje počitnice z 11 letno hčerko Zalo že 7 let prilagojene temu športu, kjer obe neizmerno uživava. Lansko jesen sva se z ekipo Kiteskula odpravili v kajterski raj – Brazilijo, kjer sva svoje znanje z izkušenimi inštruktorji nadgradili na najboljšem kite spotu Lagoinha. Žal je bilo potovanje prekratko, da bi osvojila trik back roll, ampak bom imela priložnost med letošnjimi tradicionalnimi počitnicami na Lefkadi še malo potrenirati. Zala pa je svoje znanje močno nadgradila, kar nakazuje k temu, da ima kajtersko počitnikovanje poseben vpliv na vztrajnost in voljo pri otrocih ;). Veselim se vsakega kajterskega dopusta, saj se tam popolnoma odklopim od vsakdanjih skrbi, sem to kar sem in uživam v družbi sproščenih ljudi, ki me oz naju napolnijo s pozitivno energijo.

slika 2

SARAH SIRI BLEJC

Moje ime je Sarah Siri Blejc in prihajam iz Maribora, trenutno živim v Berlinu. Pred štirimi leti sva se s fantom odločila, da poizkusiva ta zanimiv vodni šport – začela sva v Črni Gori in potem hitro kupila opremo, ki se je zaradi pomanjkanja časa žal dobro leto prašila v kleti. Naslednji dve sezoni sva se odpravila na Sardinijo, kjer je Punta Trettu zaradi pogojev, ki jih nudi res izjemen kajterski spot. Zaradi vremena je bila vetrovno uspešna le ena, tako da se je moje kajtanje prav začelo šele letos v advanced tečaju pri Kiteskulu in se bo definitivno še nadaljevalo. Sam potek tečaja, videoanalize in nasploh celotna organizacija Kiteskula so bili odlični, tako da bom definitivno še potovala v njihovi družbi!
Obožujem celoten lifestyle tega športa – dobra družba, skupno čakanje na veter, adrenalin na vodi, roadtripi in ležerni zaključki dneva..what else!? Letos sem poleg obratov in toeside vožnje začela s skoki in kajtanje je postalo še toliko večji užitek. Komaj čakam naslednji kajtarski dopust, ki upam, da bo že to poletje na Lefkadi 🙂 Kajtanje je res kul šport in ga res toplo priporočam vsem – užitek garantiran ;).

DSC_1592