Kite oprema2018-01-09T17:52:05+01:00

Oprema za kajtanje

Kajtanje je relativno mlad šport, ki je na popularnosti pridobil predvsem v zadnji nekaj letih. K dvigu priljubljenosti kajtanja pa je močno prispeval prav razvoj varne in za uporabo enostavne kite opreme. Začetki kajtanja segajo v pozna 80. leta. Prvi komercialni kajti so tako na trg priromali šele kako desetletje kasneje. Tako so konec 90. let nekatere uveljavljene surf znamke razširile svojo ponudbo tudi na področje kite opreme (Naish, North, …). Prav tako so bila ustanovljena prva podjetja, ki so se posvetila le razvoju in prodaji kite oprema (Wipika kites, Airush, F-One…).

kite oprema

Podjetje Wipika je na trg lansiralo prvi napihljiv kite.

Prvi kajti pravzaprav v ničemerm niso več podobni današnji sodobni kite opremi. Enak ostaja le koncept bara, vrvic in padala. Sodobna kite oprema je predvsem varnejša, zanesljivejša in tudi uporabniku prijaznejša.

Kite oprema je sestavljena iz štirih glavni elementov: kite ali padalo, bar, trapez in deska za kajtanje

Padalo za kajtanje – Kite:

Padala za kajtanje lahko razdelimo v dve skupini – ‘tube’ in ‘foile’. V prvo skupino uvrščamo kajte, ki jih je pred uporabo potrebno napihniti. Napihljive tube predstavljajo ogrodje kajta in dajejo padalu željeno obliko. Preko ogrodja iz napihljivih tub je napeto platno, ki igra vlogo jadra. V drugo skupino uvrščamo padala, ki nimajo napihljivega ogrodja in so na las podobna jadralnim padalom. Tako tube kot foili imajo svoje prednosti, kljub temu pa večinski delež na trgu zasedajo napihljiva padala. Slednja priporočamo tudi vsem začetnikom, prav tako jih uporabljamo tudi v naši šoli kajtanja.

kite oprema

Foil kajti se dobro obnesejo v lahkem vetru.

Ogrodnje napihljivega kajta predstavljajo tube.

kite oprema

Tlačilka je del kite opreme.

Kajtanje je šport, ki je neposredno odvisen od vetra. Glede na to, da vetrovne razmere niso vedno enake, se z uporabo ustrezne kite opreme poskušamo prilagoditi danim razmeram. V močnejšem vetru tako uporabljamo manjše padalo kot pri šibkejšem vetru. Vetrovni razpon padala nam pove, pri katerih hitrostih vetra je določeno padalo najbolj uporabno. Z razvojem kite opreme se je med drugim povečal tudi vetrovni razpon večine padal.  Tako lahko večino vetrovnih razmere primernih za kajtanje pokrijemo že z dvema različnima velikostima padal. V naši okolici sta tako za moške največkrat uporaljeni velikosti 12 m2 in 9 m2. Punce potrebujejo nekoliko manjše padalo zato največkrat uporabljajo 7 m2 in 9 m2 velika kite padala.

Kite oprema – oblika in profil

Prav tako se padala razlikuje po obliki oziroma profilu. Le tega – narekuje predvsem namen, kateremu je padalo namenjeno. Freestyle kajti so tako bolj ‘škatlasti’ in posledično tudi bolj okretni, hitrejši in agresivnejši, hkrati pa je njihov vetrovni razpon manjši. Allaround ali Freeride kajti so navadno bolj zaobljeni in imajo tako imenovano “delta” obliko. Njihova prednost je predvsem velik vetrovni razpon in lažje pobiranje iz vode, hkrati pa so ta padala nekoliko počasnješa in manj odzivna. Padala namenjena vožnji na valovih so kompromis in poskušajo združevati odzivnost in dober vetrovni razpon ter lažje pobiranje iz vode.

kite oprema

Freestyle kite

kite oprema

Vsestranski kite – delta shape

kite oprema

Wave kite

Začetnikom tako močno priporočamo nakup štirilinijskega all-around oz. freeride kajta z dobrim vetrovnim razponom in več točkovnim vpetjem prvih vrvic. Tovrsten sistem vpetja omogoča popolno razbremenitev padala (depower sistem), lahkotno pobiranje in tudi najboljši performance, ki omogoča vse sloge kitanja.

Krmilna palica – bar:

Kite bar sestavljajo štirje osnovni elementi: palica, vrvice, zanka, s katero se pripnemo na trapez (Chicken Loop) in varnostni sistem (Quick Release). Prav tako je del vsakega bara varnosta vrvica (Safety leash) s katero povežemo bar in trapez. Krmilne palice se razlikujejo predvsem v dolžini (manjši kajt –> krajša palica in obratno) in varnostnemu sistemu. Prav slednji so še kako pomembni. Pred nakupom ali uporabo vsakega kajta vedno preverite delovanje varnostnega sistema.

Krmilna palica z vrvicami oz. kite bar

Chicken loop s sistemom za hitro odpenjanje.

Varnostna vrvica s sistemom za odpenjanje v sili.

Trapez:

Kite trapez je širok oblazinjen pas, ki ima na prednji strani kovinsko kljuko, s katero se preko zanke na baru pripnemo na kite. Poznamo sedeče in ledvene trapeze. Nekoliko bolj popularni so ledveni trapezi, kar pa ne pomeni, da so tudi vedno boljši. Sedeči trapezi so še posebej primerni za dekleta in začetnike, saj zaradi načina vpetja vedno ostajajo na svojem mestu. Pri izbiri trapeza moramo biti še posebej pozorni na to, da izberemo ustrezno velikost. Predvsem prevelik trapez nam lahko kasneje povzroči kopico težav. Prav tako moramo biti pozorni, da je trapez opremljeni z ustrezno zanko za vpetje varnostne vrvice (safety leash), ki je v primeru sprostitve varnostnega sistema edina vez med kajterejem in padalom. Več informacij o kite trapezih najdete tukaj.

kite oprema

Moški ledveni trapez Mystic

Sedeči Trapez

kite oprema

Ženski Trapez Mystic

Kite deska:

Poleg padala je deska najpomembnejši element kite opreme. Poznamo celo vrstno različnih oblik desk, ki so bile razvite za različne namene in sloge vožnje. Največkrat uporabljena in tudi najbolj uporabna je simetrična (twintip) deska s štirimi smerniki, ki je namenjena enostavni vožnji v obe smeri. Poleg smernikov so del twintip deske tudi penaste podloge (Pads) in vezi (Straps), s pomočjo katerih stojimo na deski.  Velikost in širina deske je odvisna predvsem od teže in znanja kajterja. Tipične mere twintip deske so med 130-140 cm dolžine in 39-42 cm širine. Poleg oblike in velikosti se deske razlikujejo tudi po trdoti in ukrivljenosti drsne strani. Začetnikom svetujemo, da se pred nakupom deske posvetujejo z izkušenim inštrukotrjem kajtanja. Izbira ustrezene deske lahko močno pripomore k hitrejšemu napredovanju pri učenju kajtanja.

kite oprema

Simetrična twin-tip deska

kite oprema

Kitesurf deska

kite oprema

Hydrofoil kite deska

Že opisani kosi kite opreme so za kajtanje nujno potrebni, seveda pa lahko nabor kite opreme še močno razširimo. Tako so skoraj nujen del opreme tudi čelada, jopič in neoprenska obleka. Seznam dodatne kite opreme je lahko še zelo dolg in je odvisen predvsem od želja in potreb posameznika.

Kite oprema, ki jo uporabljamo v naši šoli kajtanja je preizkušena in varna. Prav tako je v ceno naših tečajev že všteta tudi izposoja vse potrebne kite opreme, zato nakup opreme pred tem ni potreben. Pridružite se nam v šoli kajtanja in spoznajte vse lastnosti opreme za kajtanje v družbi izkušenega inštruktorja kajtanja.

Rabljena kite oprema:

Kupujete rabljeno kite opremo? V naši kite šoli stalno posodabljamo kite opremo, zato se v graži vedno najde tudi kak kos rabljene opreme. Kontaktiraj nas in pomagali vam bomo izbrati optimalno opremo!

Nova kite oprema:

Vsem tečajnikom in udeležencem kite potovanj nudimo posebne popuste pri nakupu kite opreme. Kontaktiraj nas tudi vi in pripravili vam bomo ugodno ponudbo za nakup kvalitetne kite opreme priznanih znamk: SlingshotZeeko kitesXenon Boards, Tona

 

Blog (Oprema)