Na seznamu novih in še neraziskanih kajtarskih destinacij se nam je že kar nekaj časa ponujal Oman. Letošnji prvomajski prazniki so bili kot nalaš za raziskovanje tega še ne prav popoularnega kajterskega raja. Po dolgem in podrobnem načrtovanju celotnega tripa smo že zares težko pričakovali odhod na za nas povsem novo destinacijo. Naša Omanska dogodivščina nas je dobesedno »sezula« že prvi dan. Po pristanku letala v Muškatu smo se znašli v eksotični puščavski deželi, kjer so najprimernješe obuvalo natikači. Oman nas je takoj očaral z bogato kulturo, ki združuje razvoj in tradicijo. Okusna hrana in odlični kajt spoti vzdolž turkiznega morja so pustili takojšen pečat.

Kajt spoti:

Prepotovali smo preko 400km obale in videli nešteto lepih in povsem neobljudenih plaž. Na prav vseh pa je možno tudi kajtati.  Veter večino časa piha side in side on-shore, kar je idelna smer za kajtanje. Vsi tisti, ki ste že spoznali radosti Brazilije poznate občutek neskončnih plaž in kajt spotov. Tudi Omanska obala je zelo podobna in z lahkoto jo postavimo ob bok kajterski meki. Daleč najbolj nas je navdušil otok Masirah s svojimi neskončno velikimi turkiznimi ”flat” lagunami.  In, ko rečemo neskočnimi lagunami to mislimo resno. Lagune so velike in veliko jih je 🙂 Za vsak dan druga.

Narava in živali:

Predel Omana, ki smo ga prepotovali je večinoma puščaven s sipinami in skalnimi gorovji. Na prvi pogled je vse skupaj precej monotono, a smo to monotonost zelo hitro popestrili z adrenalisnskimi vožnjami z terenskimi vozili. Še posebej so nas navdušile skalne doline “Wadije” in male oaze s palmami. Svoj pečat pustijo tudi skalne pečine in neskoćne peščene plaže. Navudšila nas je tudi morska hrana. Te je v Omanu res v izobilju.

Opazovali smo kamele, ki se prosto gibajo po puščavi in so zelo prijazne in fotogenične. Enkratno je bilo tudi kajtanje v lagunah z želvami. Za vedno bo ostal v spominu trenutek, ko med kajtom zapelješ preko ogromne jate skatov in presenečen ugotavljaš ali si bolj prestrašen ti ali skati. To so le nekateri od številnih utrinkov iz potovanja, ki nas je resničnio navdušilo.

Kultura in ljudje:

Očarani smo bili nad gostoljubnostjo domačinov, ki so nam vedno priskočili na pomoč z dobrimi nasveti ali zgolj z debato o tem ali onem. Dežela je čista in razmere urejene, mnogo bolj kot smo si pred našim potovanjem to predstavljali.

Posebna pohvala gre kulinariki, obilje odlično pripravljenih morskih dobrot dopolnjujejo specialitete iz mesa, zelenjave in oreščkov, ki so postrežene kar na tleh in se jih lahko lotimo tudi z rokami.

Kajtanje v Omanu nas je resnični presenetil in navdušil. Zato se vračamo na to destinacijo za 1 majske praznike. Pridruži se nam!