V začetku septembra, tik pred odhodom na kajt potovanje na Sardinijo, smo v Kiteskulu na testiranje dobili povsem nov model trapeza Mystic Majestic X. Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da je to najbolj napreden trapez na trgu. Prav zato nas je še kako zanimalo, kako se bo produkt dejansko obnesel ob sami uporabi na vodi. Sardinija tudi tokrat ni razočarala in ponudila odlične pogoje za testiranje. V prav vseh pogojih smo trapez zares dobro preizkusili na našem enomesečnem kite tripu v Braziliji.

Videz: Pri oblikovanju trapeza so v Mysticu razmišljali o prav vsaki podrobnosti. Že ob prvem pogledu nanj dobimo občutek, da gre za resnično dovršen izdelek. Našo pozornost pritegne karbonsko ojačan zadnji del z znakom X na sredini, ki je lahko v rumeni ali beli barvi. Od svojih predhodnikov (modela Majestic in Warrior) se razlikuje tudi po ožji obliki, sam izgled pa je nekoliko bolj minimalističen.

Karbonski zadnji del: Z revolucijo trdih trapezov so pričeli v podjetju Ride Engine in kar nekaj časa vztrajali kot edini ponudnik. Vendar tudi pri Mysticu niso spali in so v tem času razvijali model X. Trapez ni popolnoma trd, saj zaradi načina razporedive karbonskih vlaken omogoča torzijsko prilagajanje, kar pa pri vožnji ponuja večjo svobodo gibanja in še boljši oprijem in udobje.

Kljuka in sistem zapenjanja: Pri nakupu trapeza lahko izbiramo med različnimi sistemi zapenjanja. Na voljo so tri opcije: bananabar, surf clickerbar in multi. Tako lahko prav vsak izbira način zapenjanja in tip kljuke.  Ko smo ravno pri različnih tipih kljuk, novost je tudi prednja zanka na kljuki, ki omogoča pripenjanje varnostnega leasha. Na tak način vam je varovalo vedno povsem pri roki.

Bananabar

Clickerbar – surf

Clickerbar – multi

1. dan na vodi: Že takoj, ko si nadanemo trapez občutimo, kako se lepo prilagaja trupu in kakšno oporo nudi hrbtu. Po prvi uri kajtanja seveda najprej občutimo razliko v trdoti samega trapza.  Le te se zelo hitro navadimo in po enem dnevu kajtanja se trdota trapeza zdi povsem normalna.  Prav tako zelo hitro ugotovimo, da trapez ves čas stoji na svojem mestu. Ne leze navzgor in tudi po daljšem kajtanju ne občutimo bolečih hrbtnih mišic, kot se to rado zgodi pri uporabi drugih trapezov.

30. dan na vodi: Lahko rečemo samo waau! Po neštetih skokih in seveda tudi padcih je glavni zaključek, da trapez zares stoji na svojem mestu. Težav z odrgninami na bokih ne boste imeli tudi v primeru,  da trapez uproabljate brez majice.  Trdna hrbtna opora zelo dobro opravlja nalogo prenos sile iz kajta na telo, kar učinkovito zmanjšuje napor vaših mišic. Posledično so lahko kajt sešni še daljši.

Transport in vzdrževanje: Trdni karbonski del trapeza seveda ohranja svojo obliko, zato je pri pakiranju v torbo treba pokazati nekaj več spretnosti. Prav tako moramo biti bolj previdni pri prenašanju, saj se lahko hitro pozna kakšna praska na karbonskem delu trapeza. Metanje trapeza ob prihodu iz vode odpade!

Cena: Visoko tehnološki izdelki prinašajo tudi temu primerno ceno, saj je cena testiranega trapeza precej višja od drugih modelov. Priporočena maloprodajna cena trapeza znaša malenkost manj kot 400 eur. Odločitev za nakup zato morda res ni najlažja, vendar pa je investicija v res dober trapez tudi naložba v zdravje vašega hrbta. Glede na to, da je trapez izdelan res robustno in profesionalno, pa vam bo ob primerni uporabi zelo dobro služil kar nekaj sezon.

Namig:

Večina Kiteskul inštruktorjev že uporabljala trapez Mystic Majestic X.

Kaj pa punce?  Na trgu že lahko najdete tudi Mystic Gem model trapeza, ki je specifično namenjen ženskam.

Tako moško kot žensko izvedbo trapeza bo možno testirati tudi na naših prihajajočih odpravah na Sardinijo in v Egipt.

Test je omogočila trgovina infinitysport.si iz Nove Gorice