Na naši prvomajski odpravi na Sardinijo smo imeli priložnost testirati letošnji model deske Tona Pop. Tona je relativno mlada blagovna znamka, ki je našo pozornost pritegnila že pred dvema letoma. Na žalost smo do testne deske prišli šele letos (tnx to Matej and Bojan). Deske so dizajnirane in preizkušene na Antigui. Karibski otok je med drugim dom Andrea Philipa in Jaka Kelsica. Prav omenjena rajderja s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem tesno sodelujeta pri razvoju Tona desk.

Tona Pop

Na prvi pogled je deska Tona Pop zelo robustna, presenetljivo debela in tudi dokaj težka. Posledično daje občutek neuničljivosti in vzdržljivosti. Seveda na tem mestu ne gre pozabiti na dizajn deske, ki je enostavno vrhunski. Izviren logo v kombinaciji z zeleno modrim dizjanom je kratko malo ‘ubitačan’. Deska ima na spodnji strani vrezane kanale, ki dajejo dodatno stabilnost in omogočajo vožnjo tudi brez finov.

11157446_964270630284613_2771920672064941343_o

Na testiranju smo imeli desko v velikosti 138×41.5, sicer pa lahko desko kupite tudi v velikosti 133×40.5 in 142×42.7. Deska v osnovi prihaja brez padov in strapov ter je primarno namenjena vožnji z bootsi. Seveda deska preizkušeno deluje tudi s strapi. Iz opisa deske je razbrati, da je deska namenjena bolj naprednim kajterjem, ki ljubijo flat vodo in free/wakestyle trike.

Na našem testu se je izkazalo, da deska spada v kategorijo ‘ready to ride’. Prav vsi, ki so desko preizkusili, menijo da privajanje na desko ni bilo potrebno. Deska vam nemudoma ponudi občutek kot, da bi jo vozili že nekaj sezon. V primerjavi z nekaterimi drugimi wakestyle deskami je Tona Pop nekoliko manj ukrivljena, kar je zagotovo dobrodošla lastnost. Vožnja v nekoliko šibkejšem vetru nam tako ni predstavljala težav, saj je z desko mogoče že pri zelo nizki hitrosti voziti močno v veter. Kot smo pričakovali se deska počuti kot doma predvsem na flat vodi in kot je razvidno že iz imena – deska ima res neverjeten Pop. Kolena vam bodo hvaležna za mehke in stabilne pristanke. Nekoliko slabše se Pop obnese na čopasti vodi, kjer je rahlo nemirna in valov ne reže prav najlepše.

Tona Pop

Podobno kot sorodne deske, je tudi Tona Pop dokaj trda deska, ki od rajderja zahteva kar nekaj energije. Deska v osnovi prihaja s kratkimi in podolgovatimi fini, s katerimi se brez težav podate tudi v wake park. Kljub idealnemu križancu za kajtanje in wejkanje pa bi si za kajtanje izbrali nekoliko daljše fine, saj deska pri odrivu zaradi krajših finov nekoliko zdrsne. Spodnja stran deske bo brez težav prenesla tudi napad na vse trše objekte.

138

Tona Pop je idealna deska predvsem za nekoliko naprednejše kajterje, ki uživajo predvsem na flat vodi. Deska bo odlično služila vsem, ki se podajajo v svet unhooked trikov. Prav tako je dobra izbira za vse, ki se v brezveternih dneh radi podate v wake park. V kolikor bi želeli desko preizkusiti tudi vi, nas kontaktirajte na info@kite.si.

Preberite tudi:

Testirali smo kite desko Slingshot Vision

Tekst: Janez Bernik