Z novo sezono pri Kiteskulu pričenjamo tudi s serijo objav na našem blogu. Prispevke bomo poskusili kar se, da redno objavljali v štirih kategorijah:

  • oprema
  • učenje in napredovanje
  • spoti in potovanja

Kot ste najbrž že razbrali iz naslova vam bomo tokrat postregli s kratkim opisom iz poglavja – Oprema.

Verjamemo, da ste za vetrovno Tarifo slišali že prav vsi. Tisti, ki v Lonely Planetu obožujete poglavja ”Bird watching” boste najbrž vedeli, da tam živijo ptice s prilagojenimi in ojačanimi krili za letanje ter jadranje v močnejših in včasih tudi precej sunkovitih vetrovih. Ostali Tarifo najbrž poznate iz zgodovinskih knjig saj je to prepišno malo mestece v neposredni bližini Gibraltarja odigralo pomembno vlogo v bitki pri Trafalgarju v kateri so Angleži dali vetra Španski kraljevi mornarici. Na tem mestu pa je treba omeniti še skupino ljudi, ki jih po svetu žene neustavljiva želja po vetru. Med temi neracionalni popotniki je Tarifa znana kot odlična kajtarska destinacija.

In ker se v Kiteskulu v prvi vrsti ukvarjamo  predvsems slednjo subkulturo se bom v naslednjih vrsticah posvetil pred vsem temu vidiku Tarife.

Spot:

Neskončno dolga peščena plaža je plaža, ki ni le običajna plaža ampak je plaža s številnimi kajt spoti.Tako nam Tarifa ne glede na smer vetra vedno ponudi tudi ustrezen kite spot. Specialisti rezanja flat vode boste na Tarifi primorani izpiliti tudi ježo preko nekoliko bolj luknjastega vozišča. Kar pa nikakor ni slabost saj boste ob gledanju lokalnih projev kaj hitro uvideli kaj vse je mogoče odpeljati tudi na čopastem makadamu. Ob posebnih priložnostih, ko sta v pravi konstalaciji tako luna kot veter pa Tarifa postreže tudi največjim freestyle freakom z odličnimi kot zrcalo gladkimi vodnimi površinami. V primeru, da se boste na Tarifi zadržali nekoliko dlje kot ste načrtovali in bo tudi neskončna peščena plaža postala premajhna za vas naj vas razveselim s podatkom, da je v neposredni bližini še kar nekaj neskončnih peščenih plaž.

Oglejte si tudi ostale slike – link.

Veter:

Veter je na Tarifi vedno, razen kadar ga ni. V ožini med Evropo in Afriko kjer se mešata Atlantik in Sredozemsko morje se vedno kaj dogaja v osnovi pa na Tarifi vleće iz dveh smeri:

1. Iz vzhoda piha – Levant:Je predvsem veter, ki osmisli ponudbo 5 m2 velik kajtov v bližnjih trgovinah. Veter s katerim ni šale lahko doseže tudi hitrosti več kot 50 vozlov. Seveda so to ekstremi, katerim sledi upadanje hitrosti v območja kjer tudi navadni smrtniki napihnemo svoje zmajčke. Po nekaj dneh, ko Levantu postane dolgčas…

2. Iz zahoda zapiha – Ponente:
To je veter, ki je večini kajtarjem veliko bolj všeč in je na las podoben jadranskemu majstralu in je še nekoliko močnejši na zahodnem delu neskončne peščene plaže.

Nightlife:

V kolikor ste se spraševali ali bi na Tarifo povabili tudi kolega in kolegico, ki ne kajtata in vas je skrbelo ali bosta imela kaj početi v tem malem mestecu na koncu Evrope naj vas potolažim, da so skrbi povsem odveč. Precejšnje število trgovinic predvsem športnih in surfaških bo predstavnice ženskega spola zamotilo vsaj za teden dni. Moški del družbe pa bo zagotovo navdušen nad številnimi bari in pestrim nočnim življenjem.

Če povzamem… Tarifa je super prepihano mesto, ki vas bo navdušilo s svojim kitespiritom, ki ga poganja. V kolikor v knjigici transferzale najboljših kite spotov še nimaš štempiljke iz Tarife je zadnji čas da se odpravite tja.

Naj vam namignemo, da ekipa Kiteskula lani ni bila tam le na počitnicah… stay tuned! Prijavite se na našo mejling listo in o novostih v našem programu boste izvedeli prvi.


 

Do takrat pa še en kratek filmček:

[framed_video column=”full-width”]http://vimeo.com/54711493[/framed_video]

Za Kiteskul spisal, Janez B.