Slingshot Rally 2014 – Kite test

Slingshot Rally je odličen allaround kajt, primeren tako za začetnike kot tudi vse naprednejše kajterje, ki iščejo en kajt za vse pogoje.  

Kratek pregled karakteristik kajta – Slingshot Rally:

Pri Slingshotu pravijo:

Slingshot Rally 2014 je že četrta generacija vsestranskega kajta, ki ga odlikuje predvsem neverjeten vetrovni razpon in odlična stabilnost v vseh razmerah. Oblika kajta še vedno temelji na osnovni Delta obliki, ki daje odlično osnovo za dober wind range in preprosto dvigovanje iz vode. Pri letošnjem modelu so nekoliko spremenili razmerje med razponom in širino kajta (aspec ratio) in s tem dosegli še večjo moč kajta in enakomeren občutek potega pri vseh velikostih. Tudi na tem modelu kajta je uporabljena Slingshot Split Strut tehnologija, ki predstavlja unikaten način šivanja platna na napihljivo ogrodje. Štirilinijsko vpetje zmaja je kratko in zelo preprosto, brez škripcev in z direktnim vpetjem zadnjih linij. Občutek potega na baru je mogoče spreminjati s pomočjo treh različnih pritrdilnih točk. Kajt ima tri glavne prečne tube in še dve manjši prečki na skrajnih koncih, ki zmanjšujeta plapolanje platna pri zavojih. Tube napihnemo preko preizkušenega one-pump sistema. Tudi letošnji model je izdelan v skladu z najvišjimi standardi zagotavljanja kvalitete proizvodnega procesa, ki ga je Slingshot vzpostavil in optimiziral tekom let izdelave kajtov.

Slingshot rally_right_zoom_image

Slingshot Rally 2014

Slingshot Compstick bar:

Letošnji model Slingshot bara je doživel rahlo prenovo. Bar ponuja 47 cm depowerja s stoper kroglico, ki jo je mogoče poljubno prestavljati in tako nastaviti kako daleč lahko potuje bar. Nove so tudi blazinice na baru, ki dajejo še boljši oprijem. Quick release sistem ostaja enak kot prejšnja leta, prav tako sistem za nastavljanje moči kajta. Sistem je nekoliko drugačen kot pri drugih znamkah, zato se je treba nanj navaditi. Tukaj je potrebno omeniti še izredno kvalitetne linije, ki prepričajo že na pogled. Tudi sicer je bar izdelan zelo kvalitetno in robustno ter nima nikakršnih odvečnih elementov. Kljub vsemu pa na baru pogrešamo elastike, ki navadnim smrtnikom močno olajšajo delo pri zlaganju linij.

Slingshot 2014-Compstick

Slingshot compstick bar

Test kajta:

Testirali smo Slingshot Rally velikosti 12 m2 pri katerem smo takoj opazili odličen poteg tudi na skrajnem spodnjem robu vetrovnega razpona. Hkrati je bilo mogoče kajt brez težav voziti tudi na skrajnem zgornjem robu vetrovnega razpona. Kajt so preizkusili tudi začetniki in tudi v lahkem vetru jim upravljanje kajta ni predstavljalo večjih težav, saj zmaj prakitčno ne stolira (ne leti nazaj). Kajt  je v zraku izredno stabilen, pobiranje iz vode pa je izredno enostavno. Pri vpetju zadnjih linij na zunanjih vozlih je občutek na baru srednje težek in ga lahko povečamo s prestavitvijo vpetja zadnjih linij bolj naprej. 12ka sicer ni najbolj živahen kajt, vendar je hitrost kajta glede na njegovo obliko in velikost pričakovana. Na letošnjem modelu kajta so praktično odpravili plapolanje zadnjega roba, do katerega je prihajalo na prejšnjih modelih pri hitrih zavojih, kar je posledično vplivalo tudi na življensko dobo platna.

Slingshot rally

Slingshot Rally sicer ni ravno klasična loop mašina, kljub temu pa se obrne dovolj hitro, da boste trik izpeljali lepo in brez težav. Glavni adut kajta je neverjeten poteg pri skoku in praktčno ‘neskončen’ hang time, ki omogoča mehke in zanesljive pristanke tudi po res visokih skokih. Prav zaradi stabilnosti kajta in dobrega potega, je kajt dobra izbira tudi za vse tiste, ki se v svet skokov šele podajate saj izpiljena tehnika za dober skok tu ni ravno pogoj :). S kajtom se boste brez težav podali tudi v svet unhooked trikov, kljub temu pa kajt ni namenjen tistim, ki osnovne unhooked freestyle trike že obvladajo. Zanje bo veliko boljša izbira RPM.

Prednosti:

  • Odlična kvaliteta izdelave
  • Dober vetrovni razpon
  • Preprosto pobiranje iz vode
  • Odličen hang-time

Slabosti:

  • Kajt bi bil lahko nekoliko hitrejši
  • Tistim, ki želite napredovati tudi pri zahtevnejših unhooked trikih priporočamo RPMa.
  • Kajt je zaradi depower sistema pri močnem vetru nekoliko težje razbremeniti.

Kje lahko kupim kajt?

Za vse zainteresirane smo v sodelovanju z uvoznikom Slingshot Slovenija pripravili posebno ugodne pakete za nakup kajtov. Cene so še posebej ugodne za vse naše tečajnike. Za več informacij in cene nas kontaktirajte na info@kite.si in pripravili vam bomo ponudbo.

Slingshot 2014 Rally from Slingshot Kite on Vimeo.