Sezona kajtanja na vodi se že zelo hitro približuje, zato smo vam v Kiteskulu pripravili nekaj ključnih varnostnih nasvetov, da boste v športu lahko uživali maksimalno, brez nepotrebnih težav.

  • Šolanje – Najprej vsem, ki bi se radi spoznali s tem “Kulskim” športom in ne veste kako bi začeli svetujemo, da obiščete šolo z kvalificiranimi inštruktorji, kjer boste pridobili osnovno znanje. Tako se boste najelegantnejše izognili vsem možnim nevšečnostim predvsem pa zelo pospešili vaše napredovanje.
  • Fizična priprava – Kot pri vsakem športu tudi pri kajtanju boljša fizična pripravljenost vpliva na boljši performance in posledično manjšo verjetnost poškodb. Zato svetujemo, da že kakšen mesec pred prvim kajtanjem pričnete vadbo za pridobitev fizične moči in vzdržljivosti. Povdarek pa predvsem daste na razvitost trebušnih mišič. Dobro je tudi da naredite nekaj vaj ogrevanja pred vstopom v vodo in po končanem dnevu raztegnete najbolj obremenjene mišice.
  • Varnostni sistemi – Ker je minilo že kar nekaj časa od zadnjega kajtanja, priporočamo da pred prvo vožnjo preizkusite aktivirati vse varnostne sisteme, še veste kako gre? 1.Spustimo kontrolno palico, 2. Odpnemo varovalo na Chicken Loopu 3. Preverimo, če deluje varovalo na Leashu.
  • Samoreševanje – To je lahko ključen postopek, ki nam prihrani kar nekaj nevšečnosti ko gre kaj narobe. Zato priporočamo da le tega ponovite na suhem, če pa vam je postopek že nekoliko zbledel pa najbolje da vprašate za demonstracijo inštruktorja kajtanja ali prijatelje ki so tega dobro vešči.
  • Oprema – Pred prvo uporabo preverite v kakšnem stanju je, napihnite zmaja, preverite vijake na deski, preglejte trapez… V kolikor opazite kakšne pomanjkljivosti le te odpravite.
  • Družba – Kajtanje je resda individualen šport, vendar svojo varnost zelo povečamo, če se odpravimo kajtat v skupini ali s prijateljem.
  • Vremenski pogoji – Vreme je lahko nepredvidljivo še posebej veter, ki je ključen za naše udejstvovanje. Zato bodimo pozorni v kakšne razmere se podajamo, predvsem da ne gremo preko svojih zmožnosti.
  • Spot – Preden se podamo v vodo dobro preučimo nevarnosti, ki pretijo na nas (vetrovne ovire, drevesa, objekti, koli v vodi, plitvine, čeri…)
  • Pravila srečevanja in signali – Ponovite pravila srečevanja (Right of way rules) in signale za manevriranje s kajtom in komuniciranje. Vsi ki ste opravili začetni tečaj v naši šoli lahko pokukate v skripto, ki ste jo prejeli.
  • Zavarovanje – Vsem kajterjem priporočamo, da si uredijo nezgodno zavarovanje z asistenco v tujini, saj v primeru nezgode, je pomoč poškodovancu bistveno lažja in bolj učinkovita.

V kolikor imate kakršna koli vprašanja v zvezi z varnostjo oziroma bi potrebovali pomoč oz. česa ne znate in bi se radi naučili nas le kontaktirajte in skupaj bomo našli ustrezno rešitev.