040 163 773info@kite.si
  • sl
  • en

Kite spoti

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj najpopularnejših kite spotov v naši neposredni bližini. V kolikor ste začetnik in se s kajtanjem šele spoznavate vas vabimo, da si prav tako preberete krajši članek o kajtanju, ki je bil objavljen v reviji Polet.

Monfalcone

veter: Spot deluje na burjo. Veter je ponavadi precej sunkovit.
plaža: Velik odprt prostor z dovolj prostora za dvig in spust kajta. Poleg je tudi bar.
nevarnosti: Na plaži je kar nekaj tubam neprijaznih stojal za senčnike. V vodi nekaj označevalnih kolov.

Monfalcone Marina Julija

 

Fossalon:

veter: Zelo popularen spot, ki deluje na burjo in jugo.
plaža: Plaža je peščena vendar precej ozka. Štart kajta je dokaj zahteven saj se tik ob plaži dvigajo drevesa.
nevarnosti: Nanešeno drevje v nizki vodi.

0_376246_437325069645841_923798362_n

Grado:

Poleg italjanskega Gradeža sta dve plaži na katerih se kajta, Grado pineta (2) in nekoliko vzhodneje na otočku (1). Oba spota delujeta tako na burjo kot tudi na jugo. V času poletne kopalne sezone je kajtanje dovoljeno le na Otoku (1).

1. Grado – otok:

plaža: Široka, peščena plaža. Dovolj prostora za dviganje in spuščanje kajta. V času visoke plime voda popolnoma zalije plitev otoček.
nevarnosti: Označevalni koli sredi vode.

2012-06-10 15.20.19

 

2. Grado pineta:

plaža: Trava, dovolj prostora za dvig kajta.
nevarnosti: V bližini je nekaj dreves, otroška igrala in stojala za senčnike. V času kopalne sezone je kajtanje tukaj PREPOVEDANO!
[singlepic id=33 w=350 h=350 float=center]

V dalmaciji so trije popularni spoti, ki delujejo predvsem na termični maestral.

Bol na Braču:

V času poletne kopalne sezone je kajtanje na Zlatnem ratu prepovedano (1) zato je edina možnost dvig kajta pred kite centrom Žuti Mačak (2) kjer je potrebno plačevati za uporabo spota. Kite center naj bi nudil tudi reševanje s čolnom.

veter: maestral in jugo.
plaža: V času pred kopalno sezono je možen štart direktno iz zlatnega rata, kjer je prostora več kot dovolj. Poleti iz nasute plaže pred kite centrom.
nevarnosti: Spot za začetnike ni ravno najbolj primeren. Nizke vode praktično ni. V primeru, da vas odnese pa tudi ni možnosti izstopov nižje v smeri vetra.

Bol brac_kite

 

 

Izliv Neretve:

Spot, ki je postal v zadnjih letih nenormalno oblegan. Zaradi nizke vode, stabilnega termičnega vetra in flata za freestyle je popularen tako med začetniki kot tudi mojstri tega športa. Za spot skrbi lokalni kite klub Komin, ki za uporabo spota računa 10€ na dan.

veter: maestral in jugo
plaža: peščena plaža z dovolj prostora za dvig kajta. Plitva voda več kot 100 m od obale.
nevarnosti: Na spotu ni večjih nevarnosti. V zadnjih letih je izliv v poletnih mesecih zelo oblegan!

00_404135_448578438520504_2001203327_n

 

Pelješac:

V prelivu med Korčulo in polotokom Pelješac termični maestral še pridobi na hitrosti zato je to ena od najbolj vetrovnih točk na jadranu. Podobno kot Bol tudi Pelješac ni začetniški kite spot deluje tako na maestral kot tudi na jugo. Dvig kajta in vstop v vodo je možen v Vignju (1) in kampu Perna (2).

1. Viganj:

Plaža: Dvig kajta je možen na dveh nasutih polotočkih, kjer pa je zaradi gneče in ostalih objektov prostora ravno za dvigovanje enega kajta na enkrat.
Nevarnosti: Malo prostora, v poletnih mesecih gneča na plaži in v vodi (surferji). Nizke vode praktično ni. V primeru, da vas odnese je izstop možen le v kampu Perna (kadar piha maestral).

2. Kamp Perna:

Plaža: Nasuta peščena plaža pred surf centrom.
Nevarnosti: Dvig kajta je zaradi grmičevja in ostalih objektov na plaži zelo zahteven. Ob štartu kajta je potrebno stopiti v popolno zavetrje grmičevja kar še otežuje štart.  Spot je popolnoma neprimeren za začetnike!!

Mauricius:

Tropski otok v zahodnem indijskem oceanu nudi raznovrstne spote in razmere tako za začetnike kot tudi vse tiste, ki bi se radi preizkusili v pravih oceanskih valovih.  Otok ponuja celo vrsto kite spotov najbolj popularen pa je La Morne na skrajnem jugozahodu otoka. Največ vetra lahko pričakujete v poletnih in jesenskih mesecih. Spot predstavlja ogromna laguna, katero od oceana loči koralni greben na katerem se lomijo perfektni valovi. Primeren prostor za štart kajta je na javni plaži (1) in pred kite laguno (2).

1. Javna plaža:

Plaža: Široka peščena plaža. Voda v laguni je globoka od pol do 2 metra, koralni greben je oddaljen kakih 300 m.
Nevarnosti: Znotraj lagune predvsem pa ob izhodu iz lagune so močni tokovi, ki vas lahko zelo hitro zanesejo na odprto morje. Na večje valove na koralnem grebenu se podajte le če ste povsem prepričani vase in dobro veste kaj počnete prav tako nikoli ne kajtajte sami!! Kite center ne zagotavlja reševanja po peti uri popoldne in izven lagune!!

Mauricius kite (1)

2. Kite laguna:

Plaža: Dovolj prostora za dviganje kajta, obala je travnata. Voda je v laguni globoka do 1,5 m. Odličen kraj za učenje.
Nevarnosti: Veter piha direktno na obalo. Večjih nevarnosti tukaj ni.

Daljši in natačnješi opis spota najdete tukaj.

Mauricius kite (2)

 

 

 

Menu